Nekrológ

KRASZNAI ENDRE
1938 – 2023.

Mély megrendüléssel és szomorúsággal tudatjuk, hogy szeretett és tisztelt kollégánk,
iskolánk legendás alapító igazgatója, KRASZNAI ENDRE életének 85. évében,
2023. november 20-án hosszabb betegség után elhunyt.
Hamvasztás utáni búcsúztatása november 30-án 10 órakor lesz a volt kompkikötőben.

Krasznai Endre 1938. június 29-én született Budapesten. A Budai Állami Tanítóképzőben tanítóként végzett 1956-ban.
1965-ben a Pécsi Tanárképző Főiskolán magyar-történelem szakos tanár végzettséget szerzett, majd 1975-ben történelem szakos középiskolai tanár diplomát kapott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán.
1958-tól dolgozott városunkban pedagógusként. 37 évet töltött a tanári pályán. 1963-tól a Vasvári meghatározó pedagógusa volt 17 évig.
1980-tól a Béke városrészi I. sz. Általános Iskola igazgatóhelyettese lett, majd 1982-től hét évig volt alapító igazgatója iskolánknak. Irányítása alatt, egy olyan magas értékrendet ismertünk meg, amely meghatározta az Arany iskola fiatal tantestületének szakmai munkáját. Következetessége, igényessége, emberi tartása, a tanítás szeretete példamutató volt számunkra. Ő volt az a minta, amilyennek egy vezetőnek lennie kell: tekintélyt parancsoló, nagy szakmai tudású, határozott, éleslátású, példamutató és segítőkész. 1998-ban vonult nyugdíjba. Pedagógusi munkáját, kiemelkedő vezetői tevékenységét az önkormányzat a „Dunaújváros Érdemes Pedagógusa” díjjal ismerte el 1999-ben.

Emléke szívünkben örökké élni fog!

Elsős avatás

November 15-én ünnepélyes keretek között avattuk „Aranyos kisdiákká” legfiatalabb tanulóinkat. Az rendezvény főszereplői, az első osztályosok színvonalas bemutatkozó műsorral kedveskedtek a meghívott vendégeknek. A fogadalomtétel után a nyolcadikos tanulók akasztották a kicsik nyakába az iskolánk jelképét, a nyitott könyvet és lúdtollat ábrázoló sárga jelvényt a kék bársony szalaggal. Ezzel a szép gesztussal fejezték ki, hogy már mindannyian iskolánk közösségének tagjai. Gratulálunk a látványos produkciók kis előadóinak és a műsorokat betanító, valamint az eseményt szervező és levezető pedagógusoknak.

Próbatétel

Iskolánkban november 13-án rendeztük meg az első osztályosok próbázását. Ez, a már hagyományosnak tekinthető program az ünnepélyes avatást előzi meg, ahol a gyermekek különböző próbatételek teljesítése után válnak „aranyos diákká”. Idén négy csoportban, négy helyszínen forgószínpadszerűen zajlottak az események. Zita néni játékos sportvetélkedővel, Marcsi néni a Répamese eljátszásával, Rita néni kreatív kézműveskedéssel, Erika néni pedig interaktív mesefeladatokkal várta a legkisebbeket. Az állomások feladatainak sikeres teljesítése után egy-egy puzzle-darabot kaptak a csapatok, amiből iskolánk névadójának arcképét, valamint az iskola logóját rakhatták ki a próbázók. Örömmel láttuk, hogy minden kisgyermek eredményesen kiállta a próbákat, így megérdemelten vehették át tanítójuktól az ezt tanúsító emléklapot. Végül az eseménysort a 4.b osztályosok Szent Mártonról szóló dramatikus játéka tette még emlékezetesebbé. Gratulálunk minden elsős kisdiáknak!

Márton-nap


November 10-én délelőtt ismét ellátogattunk a közeli óvodákba, ahol Márton-nap alkalmából egy drámajátékkal
örvendeztettük meg a nagycsoportosokat. Szent Márton legendáját elevenítették meg a 4.b osztályos gyerekek, amiből azt is megtudhatták a kicsik, hogy mi köze volt a püspöknek a libákhoz. Mindkét intézményben nagy sikert arattak tanulóink,
s ha libasültet nem is kaptunk, de hálából kedves vendéglátásban részesültünk.

Halloween party

November 9-én, Halloween alkalmából az angol tagozat és a diákönkormányzat egy félelmetes buliba invitálta iskolánk felsős tanulóit. A buli előtt nyolcadikosaink ijesztő díszbe öltöztették az aulát és a földszinti termeket. Pókok, boszorkányok, repülő denevérek, rémisztő csontvázak és fekete macskák lepték el az iskola falait, mennyezetét. A suli pedig kitárta kapuit a rémisztő szépségek előtt. Aranyos diákjaink félelmetesebbnél félelmetesebb jelmezekben jelentek meg. Találkozhattunk szellemekkel, vámpírokkal, ördögökkel, fekete hercegnőkkel, ijesztő bohócokkal és egyéb rémségekkel. A jókedvről különleges programok gondoskodtak. A zene, tánc mellett szabadulószoba, teaház, rémségverseny, kahootos vetélkedő, tombolasorsolás, halloweeni sminkkészítés, puzzle játékok és büfé várta a résztvevőket. Köszönjük a szülők segítségét, támogatását, mellyel hozzájárultak a rendezvény sikeréhez.