„Határtalanul” kirándulás

Határtalanul! Hetedikeseink Erdélyben kirándultak

2018. január 3-án Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő szervezet, a Határtalanul! program keretében, nyílt pályázatot hirdetett a külhoni magyarsággal kapcsolatos ismeretek bővülésének elősegítésére. A pályázat célja a magyarországi köznevelési intézményben nappali rendszerű oktatásban részesülő, 7. évfolyamon tanuló diákok határon túli magyarlakta területekre irányuló tanulmányi kirándulásának támogatása volt.

A pályázaton iskolánk is részt vett, melynek során 2 580 000 Ft támogatást nyert 43 fő, hetedikes diák négy napos, erdélyi tanulmányi kirándulásához. A programra 2019. május 8-11-ig került sor.

Az Erdélyi vártúra elnevezésű utazásunk elsődleges célja a magyar történelem egyes erdélyi vonatkozású eseményeivel kapcsolatos ismeretek bővítése, illusztrálása volt a múlt néma, de mégis beszédes tanúi, a várak segítségével. Közben megismertük Erdély természeti értékeit, műemlékeit, irodalmát, hagyományait, népi kultúráját. Betekintést nyertünk lakosainak életébe, kapcsolatokat építettünk hasonló életkorú gyermekekkel. Mindezt változatos tevékenységeken keresztül tettük.

Kirándulásunkat május elején egy tanóra alkalmával készítettük elő. Az IKT eszközökkel támogatott foglalkozás során a gyerekek ismereteket szereztek a határainkon túl élő, illetve az erdélyi magyarság létszámáról, történetéről, jelenéről, Románia etnikai összetételéről. A feladatok során megismerték a tanulmányi kirándulás részletes programját és elsajátították a toleráns és kooperatív viselkedés alapszabályait is. Szempontokat és útmutatást kaptak az egyes helyszínek megfigyeléséhez, élményeik megörökítéséhez.

A ráhangolódást szolgálta a dunaújvárosi Intercisa Múzeum meglátogatása, ahol a török hódoltság idejéből származó éremkincs megtekintése kapcsán felelevenítettük a várháborúk koráról tanultakat, különös tekintettel az Erdély területén zajló eseményekre.

Május 8-án induló utazásunk programelemeit Aradon kezdtük megvalósítani. Megkoszorúztuk az aradi tizenhárom vértanú emlékművét, miközben közösen elénekeltük a magyar himnuszt. Előtte, idegenvezetőnk segítségével felidéztük az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, majd a buszon ’48-as dalokat énekeltünk.
Útban Déva felé egy rövid pihenő erejéig kívül-belül megcsodáltuk a máriaradnai kegytemplomot és gyönyörködtünk az előtte elterülő panorámában.
Korszerű sikló szállított fel minket „magos Déva várához”, ahol a vár történelmi jelentőségének áttekintése után elszavaltuk Kőmíves Kelemenné balladáját. Az erőd körbejárását követően, egy rövid séta során megcsodáltuk a hegy alatti Magna Curia műemlék épületét, mely egykor Báthory Zsigmond, Bocskai István, Báthory Gábor, és Bethlen Gábor lakóhelyéül is szolgált.
A vajdahunyadi vár bejárása és némi szabad programot követően Csernakeresztúrra érkeztünk, ahol egy közös vacsora elköltése után, kényelmes családi panziókban hajtottuk álomra fejünket.

Másnap reggel meglátogattuk a helyi általános iskolát, ahol műsorral kedveskedtünk az ott tanuló kisdiákoknak. Előadtuk az iskolaindulót, a lányok (Novák Nikolett, Csányi Mercédesz, Németh Szonja, Szaniszló Petra, Takács Alexandra) verset mondtak, majd az erdélyi gyerekekkel közösen elénekeltük a Tavaszi szél vizet áraszt című dalt. Kassai Ádám és Varga Ákos bűvészmutatványokkal zárták az előadást.
Erdély ősi történelmi fővárosába, Gyulafehérvárra érkezve először idegenvezetéssel, majd szabad programként körbesétáltuk a Vauban-stílusú várat, megtekintettük az érseki székesegyházat, ahol ma is láthatók a Hunyadiak síremlékei, valamint Izabella királyné és János Zsigmond fejedelem gazdagon díszített kőszarkofágjai. Az ortodox székesegyház pedig szokatlanságával nyűgözött le minket.
Nagyenyed felé haladva, a buszon, megnéztük Jókai: A nagyenyedi két fűzfa című elbeszélésének filmesített változatát és történelmi totót töltöttünk ki. A városkába érve először az 1849-es nagyenyedi vérengzés emléktáblájánál helyeztük el koszorúnkat, elszavaltuk a Szózatot, majd egy helyi tanár kolléga segítségével megismerkedtünk a híres református kollégium épületével és történetével. Úton a szállásunk felé felelevenítettük a Rákóczi szabadságharcról tanultakat.

     

A második két éjszakát az egykori Aranyos vármegye kis etnikai szigetén, az Europa Nostra-díjas Torockón tölthettük. A Székelykő hármas csúcsa alatt elterülő egykori bányászváros elbűvölt minket. A helyi múzeum megtekintése és a falu történetének megismerése után barátságos vendéglátásban volt részünk a kis családi panziókban.

A harmadik napra virradóan, az esős időjárás miatt, a túrázás helyett városlátogatást választottunk és elutaztunk Erdély történelmi központjába, Kolozsvárra.
Első állomásunkon, a Házsongárdi temetőben, Koós Károly sírjánál megtudtuk, hogy az erdélyi közélet és művészet nagyjai közül kik nyugszanak a körülöttünk lévő sírokban. A Szabók bástyájánál felelevenítettük a vár történetét, Mátyás király lovasszobra előtt pedig jelenetet adtunk elő: Hunyadi Mátyást királlyá választottuk. Az uralkodó szülőházát is megtekintettük, majd szabad programot követően, útközben totót töltöttünk ki Mátyás király életével kapcsolatban. Végül a buszon kirakósjátékot játszottunk: csoportokban a Szabók bástyájának papírra nyomtatott képét állították össze a gyerekek.
Délután érkeztünk a gyerekek számára talán az egyik legérdekesebb helyszínhez, a Tordai sóbányához. A már bányaként nem működő, légúti betegségekre jótékony hatású turisztikai nevezetesség mélyén szórakoztató központ működik. A számos választható tevékenység mellett a gyerekek pingpongozhattak, minigolfozhattak, bowlingozhattak és óriáskerékről is megcsodálhatták a 13 emelet mély, hatalmas üreget.
A programot követően, Torda belvárosában az ótordai várfal maradványaira vadásztunk, természetesen csak fényképzővel.

Az éjszakai, torockói pihenő után, a kirándulás utolsó napján, a Tordai hasadékban kezdtük a napot. Izgalmas, vadregényes túrán vehettünk részt a szűk szakadékban, ahol függőhidakon átkelve és a sziklafal peremén egyensúlyozva csodálhattuk a különleges természeti szépséget. Túránk elején legendát hallhattunk a szakadék keletkezésével kapcsolatban idegenvezetőnk tolmácsolásában.
Délután egy rövid Körösfői megállót követően, Erdély kapujánál, a Király-hágónál búcsúztunk a történelmi Erdélytől. A határ átlépése előtt viszont még felkerestük a nagyváradi, római katolikus székesegyházat, mely a legnagyobb barokk stílusban épült templom Romániában. A legenda szerint Szent László a templomban van eltemetve, így megtekinthettük a király hermáját, ami egy hatvan centiméter magas aranyozott ezüst mellszobor, mely koponyájának egy darabja őrzi.

A hazaérkezést követően, a tanulmányi kiránduláson részt vevő, vizuális kultúra tagozatos tanulók, a felső tagozatos rajz módszertani kiállítás keretében, a nagyközönségnek is beszámoltak erdélyi élményeikről. A tanulmányi kirándulást értékelő órán pedig felidéztük programjainkat, gondolatban, fényképek segítségével újra bejártuk a csodálatos helyszíneket.

Köszönjük szépen mindazoknak, akik lehetővé tették nekünk, hogy eljussunk e szépséges helyekre és tartalmas ismertetők, valamint izgalmas kalandok révén felejthetetlen, kulturális, természeti és közösségépítő élményekben legyen részünk.

Bizonyára visszatérünk!

A programot szervezte és vezette: Czimmermanné Gál Eszter, projektvezető osztályfőnök. Segítői és kísérői voltak: Bíró Éva és Puskásné Hilbert Katalin osztályfőnökök.

A tanulmányi kirándulásról készült videó összeállítás az alábbi linken megtekinthető: https://drive.google.com/file/d/1GgkovK5tqSIx-PdPLRErlV1bM5dRTuzA/view?usp=sharing

A projekt kiállításmegnyitóhoz kapcsolódó médiamegjelenése itt olvasható: https://www.duol.hu/kultura/helyi-kultura/kiallitas-nyilt-az-iskola-felsoseinek-munkaibol-2814352/?fbclid=IwAR0pyODKh_wXOdpEetgsvcd11bRnegh04n5fL9xpkAH9r31RHu-Iibfmk4I