Események, eredmények

ESEMÉNYEINK

Író-olvasó találkozók:
Fontosnak érezzük, hogy tanítványaink személyesen is találkozhassanak az általuk megismert művek szerzőivel, hogy megismerhessék egy-egy történet megszületésének történetét. A gyerekek mindig kíváncsiak, mi rejlik a „kulisszák mögött”, örülnek, ha kérdéseket tehetnek fel, ha titkokat tudhatnak meg. Hasznos, hogyha látják, hogy az írás nem megy magától értetődően, hogy vannak buktatói, nehézségei, de hatalmas élmény is egyben. Hisszük, hogy ezáltal diákjaink közelebb kerülnek a könyvhöz, az olvasáshoz, a könyv szeretetéhez, s akár vers- vagy meseírással is elkezdenek próbálkozni.

     

Vendégünk volt már: Berg Judit, Kálnay Adél, Kiss Balázs
Az idén Lackfi Jánost szeretnénk meghívni.

Kirándulások:
Az Anyanyelvi Mini Akadémia elindulásának évétől kezdődően minden tavasszal tanulmányi kiránduláson vehetnek részt a kincskeresők. A téma mindig egy projekthez, feldolgozott könyvhöz, megismert íróhoz, költőhöz kapcsolódik, ezáltal még inkább élményszerűvé tehetjük a könyvolvasást, tanulást. Ezek az események mindig jókedvben, felszabadult örömben zajlanak, és még jobban összekovácsolják a több osztályból, évfolyamból érkező gyerekeket.

Eljutottunk már:
– Visegrádra a Mátyás király udvarában projekt kapcsán, ahol részt vettünk a Palotajátékokon.
– Rácegrespusztára, Lázár Ervin lakóhelyére. Mesét mondtunk a több száz éves eperfa alatt, ahol a híres író meséi is megszülettek. Igazi falusi iskola padjaiban ültünk, palatáblára írtunk.
– Veresegyházára, a Bálint Ágnes Emlékházba, és a Fabula Bábszínházba, ahol megtekintettük az írónő Mazsola és Tádé című meséjét.
– Sümegre, amikor a vár megtekintése után látogatást tettünk a Bartos Erika: Zakatoló c. verséből megismert nemeshanyi vízimalomban.
– Kecskemétre, ahol hangszermúzeumban, állatkertben, barokk templomban jártunk.

Iskolai projektek:
Mátyás király udvarában című projektünkben az egész alsó tagozat részt vett. A reneszánsz időket több közös programmal, eseménnyel próbáltuk a gyerekekhez közelebb hozni:

  • Szépíró verseny: A gyerekek a kódexírók nyomában haladva szép betűalakításukról tettek tanúbizonyságot.
  • A reneszánsz táncházban korabeli zenére lépkedtünk királyokhoz, királynőkhöz hasonlóan.
  • Minden osztály egy rá jellemző pajzsot készített, melyből kiállítást rendeztünk.
  • Iniciálékat készítettünk a nevünk kezdőbetűiből.
  • Mátyás király és az igazmondó juhász c. mesét néztük meg színészek előadásában.
  • A projektzáró rendezvényen még magát, Mátyás királyt is vendégül láttuk.

A Magyar népmese napján tartottuk Mesevilág projektünk megnyitóját, melyre meghívtuk Róka Szabolcsot, aki Tinódi-díjas lantművész, drámapedagógus és zenész, a magyar népzene kiemelkedő alakja. Zöld Péter interaktív mesejátékát adta elő, mely feledhetetlen élményt nyújtott alsós diákjaink számára.

    

Műsorok, előadások:
Az első négy tanév adventi időszakában kis műsorokkal köszöntöttük az újabb gyertya meggyújtását. Hétfő reggelenként összegyűltek az alsó tagozatosok, és szép verseket, énekeket, bábelőadást, árnyjátékot tekinthettek meg akadémiás társaik előadásában. Minden hét a karácsonyvárás lélekemelő hangulatában kezdődhetett.

Nagy büszkeség számunkra, hogy két nagy iskolai műsor megszervezését, előadását is magunknak mondhatjuk:

–  2015-ben megható karácsonyi műsorral örvendeztettük meg az iskola tanulóit, pedagógusait és a meghívott szülőket. Az előadásban 70 alsó tagozatos kisdiák vett részt. Őket az akadémián tanító nevelők: Ali Márta, Lukács Luca, Müller Ferencné és Gulácsi Anita és meghívott segítőként Hollósiné Tabajdi Mária készítette fel a bemutatóra.

– Iskolánk 35. születésnapját az egész tanévben számos programmal megünnepeltük. Az Iskola-napon az Anyanyelvi Mini Akadémiások műsora szórakoztatta az iskola közösségét, melyen felelevenítettük az elmúlt 35 év főbb állomásait, eseményeit, időszakait, miközben Arany János születésének 200. évfordulójáról is megemlékeztünk. A nagysikerű műsort az intézmény régi dolgozóinak rendezett találkozón is előadtuk. A rendezésért köszönet illeti az akadémiás pedagógusokat: Lukács Lucát, Hollósiné Tabajdi Máriát, Müller Ferencnét, Gulácsi Anitát, valamint a műsorban való részvételért Klamerusz Ilona Máriát és Tükör Balázst, az alsós kórus vezetőjét, magát a kórust és a 7.c osztály tanulóit.

              

EREDMÉNYEINK:
Büszkék vagyunk rá, hogy 2016 tavaszán a Kincskeresők 4. évfolyamának csapata

III. helyezést ért el a városi anyanyelvi versenyen.
Csapattagok: Szabó Máté, Szabó Levente, Varga Ákos
Felkészítőik: Rehányné Fejes Éva, Fási Erika, Gulácsi Anita tanítók