Kerámia Műhely

A 2012/2013-as tanév számos újdonsága közé tartozik, hogy Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata iskolánk részére használatba adta a városi kerámia műhely felszerelését.

A gyerekek örömmel vették birtokba a műhely számára kialakított külön tantermet, a korongokat, és az égetőkemencét. Megkezdődött a lázas alkotómunka, az izgalmas tervezés, melynek során a forma és szín életre kel.

A kerámia alapanyaga, az agyag, sokoldalúan használható. Képlékeny, könnyen formálható, díszek, szobrocskák, edények készülnek belőle. Követi az alakító művészpalánták ujjainak nyomát, lelke az agyagozás ősi technikájának.
A keramikus számára a munka közben megszűnik a külvilág, belefeledkezik az alkotás örömébe. Tevékenysége során újat alkot, és tervének megvalósítása sikerrel tölti el. Ezt az élményt szeretnénk tanítványainkkal megismertetni, hogy részesei lehessenek az önkifejezést sikerrel megvalósítók csapatának.

„Az agyag, ami egy „föld”, ha belelépek megőrzi lenyomatom, de a másik pillanatban már a következő hatás nyomait őrzi. Ez, ha tűzbe tesszük, megmerevedik és az örökké változó pillanatot megőrzi, állandóvá teszi.
A kerámia készítés nem más, mint ismerkedés az őserőkkel a földdel, a tűzzel. Nagyon izgalmas játék.

(Vertel Andrea keramikus)

A 3. c osztály tanulói munka közben:

 keramia10  keramia11

Alkotók és alkotások

 keramia8  keramia82  keramia81
 keramia83  keramia9  keramia80

 Elkészültek az újabb művek!

 keramia1  keramia2  keramia3
 keramia5  keramia7  keramia6