Parasport Napja

Iskolánk az idén első alkalommal csatlakozott a Magyar Paralimpiai Bizottság és a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége által február 22-re meghirdetett „Magyar Parasport Nap” elnevezésű országos akcióhoz.
E fontos nap megünneplésére egy egész hetet szenteltünk, több „Lélekmozgató programmal” is készültünk, érzékenyítő előadásokat tartottunk.
Február 19.
A hét elején a pedagógusok sokat beszélgettek tanítványaikkal a fogyatékossággal élők nehézségeiről,  az elfogadásról, a toleranciáról, továbbá a Parasport nap tartalmáról, jelentőségéről, a Paralimpia kialakulásáról.

Ezt követően osztályaink tablót készítettek egy-egy általuk kiválasztott parasportolóról. A  plakátokból színvonalas kiállítást rendeztünk. A transzparenseken többek között Ekler Luca paraatléta, Pásztory Dóra paralimpiai úszóbajnok, Szekeres Pál vívó, Gulyás Noémi, a DKSE tornásza, valamint Pap Bianka, Konkoly Zsófia, Sors Tamás, Szepesi Attila is szerepelt.
Február 20.
A tornacsarnokban felállított akadálypályán a vállalkozó szellemű tanulók megtapasztalhatták, hogy milyen nehéz helyzetben vannak a látássérültek. Bekötött szemmel, társuk irányításával kellett végig haladni a pályán, leküzdve a megpróbáltatásokat.

Február 21.
Nagy örömmel köszöntöttük iskolánkban Gurisatti Gyula négyszeres paralimpikon sportlövőt, aki egyben háromszoros világbajnok mozgáskorlátozott sporthorgász és többszörös búvárúszó világbajnok. A dunaújvárosi sportoló mesélt élettörténetéről, sportkarrierjéről.  A beszélgetés alkalmával többször kiemelte a sport és a tanulás fontosságát. Az interaktív előadás alkalmával nem csak beszámolt arról, amit csinál, hanem meg is mutatta azt. Növendékeink érdeklődve figyelték a háromféle fegyvert, amit a sportlövészet során használ. Élvezetes beszámolójában számos ösztönző tanácsot osztott meg a fiatalokkal. A rendezvény végén vendégünk szívesen válaszolt a gyerekek záporozó kérdéseire. Többen apró szuvenírt, léglövedéket is kaptak emlékül.

Február 22.
A felső tagozatosok  „A lehetetlen határán” – című dokumentumfilm vetítése alkalmával megismerték a hazai parasport fejlődésének történetét, valamint azt, hogy mit jelent az élsport a fogyatékkal élők számára.

Február 23.
A szemléletformálás céljából létrehozott program feledhetetlen eseményei közé tartozott Ablonczy Zita tanító néni alsósoknak tartott előadása a hallássérültekről. A gyerekek a siketek és nagyothallók jelnyelvével ismerkedtek, érdekes, hasznos információkhoz jutottak.
A jeles nap alkalmából szerettük volna megmutatni és együttes élményekkel igazolni, hogy iskolánk közössége elkötelezett az egyenlőség, a sokszínűség és a befogadás mellett.