Október 2–6. között iskolánkban Állatvédelmi témahetet tartottunk. Legfőbb célunk a diákok természettel és állatokkal való kapcsolatának mélyítése volt. Változatos programjaink középpontjába a felelős állattartás, az állatokkal való helyes bánásmód került.
Minden élet számít! – címmel tartott prevenciós előadást Kiss Dénes rendőr őrnagy. A Dunaújvárosi Rendőrkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője beszélt a felelős állattartás 7 aranyszabályáról, ismertette az állatvédelmi törvény tartalmát, valamint felhívta a figyelmet az állatbántalmazás büntetőjogi következményeire.
Vendégeink között szerepelt a Duna Dog Center Kutyaiskola is, akik interaktív előadással készültek, és hat kutyussal érkeztek. Nova, Szafi, Müzli, Ray, Amy és Tia állt az alsós gyerekek rendelkezésére. Csoportokban simogathatták, boldogan sétáltatták őket, és különböző trükköket is kipróbálhattak velük. A terápiás kutyákkal asszisztált foglalkozás a felsős diákok tetszést is elnyerte. Megismerkedtek a kutyafajtákkal, beszélgettek az állatok szokásairól, természetéről. Növendékeink megtapasztalhatták az állatokhoz való biztonságos kapcsolódás élményét.
Lehetőséget biztosítottunk arra is, hogy egy kis csapat ellátogasson Dr. Marcheschi Tivadar állatorvos rendelőjébe, ahol a doktor úr beszélt a munkájáról, és megválaszolta az iskolások kérdéseit.Közösségi adománygyűjtést szerveztünk a FÁDA (Felelős Állattartásért Dunaújváros Alapítvány) civil állatmentők mentett állatai számára. Tanulóink szívesen segítettek, az akció sikeresen zárult. Sok felajánlás érkezett az állatmentés és az állatok körülményeinek javítására.
A Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet munkatársainak kutyás bemutatója is népszerű volt. Kicsik és nagyok óriási érdeklődéssel figyelték a trénerek munkáját és a kiképzett kutyák szereplését.
Legizgalmasabb eseménynek a kisállat bemutató bizonyult, hiszen minden nebuló szülői együttműködéssel behozhatta házi kedvencét. Iskolánk udvarán igazán színes kavalkád alakult ki.
Látványos programnak számított az alsó tagozatosok plüssállat kiállítása. Az egybegyűltek kiválasztották a legméretesebb játékokat, majd jutalmaztuk gazdáikat.A felsős osztályok képviselői Állatvédelmi vetélkedőn mérhették össze tudásukat, ahol számot adtak arról, hogy mi mindent kell átgondolniuk, mielőtt felelősen döntenének egy kis állat befogadásáról. Csoportos formában kvíz kitöltésére is volt lehetőség, mely természetesen nyereményekért zajlott.
A nyolcadikos fiúk a DSZC Hild József Technikum, Szakképzői Iskola és Szakiskola vendégszeretetét élvezték. Az iskola asztalos oktatóinak segítségével madáretetőket, sünházakat és rovarhoteleket készítettek.
Valamennyi osztályunk rajzos formában is megmutathatta rajongását az állatok iránt. Figyelemfelhívó plakátokat készítettek, illetve a védett állatokról készült tablókból tanösvényt hoztak létre.
Az állatok világnapja alkalmából fotópályázatot is hirdettünk, és szavazást indítottunk. A rengeteg beérkezett kép egyértelműen azt bizonyítja, hogy az Aranyos diákok szeretik az állatokat! A sok, tartalmas program emlékezetes élmény marad mindannyiunk számára. Köszönjük Kelemen Rita és Hegyesi Szilvia DÖK-patronáló tanárnők remek szervező munkáját és a pedagógusok, szülők aktív közreműködését!