Búcsúzunk

BÚCSÚZUNK

GÁSPÁR ALADÁR
pedagógus, képzőművész, költő
1946 – 2021.

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy szeretett és tisztelt régi ARANYOS kollégánk – a rajz tagozat alapítója -, Gáspár Aladár ma hajnalban, életének 75. évében eltávozott közülünk. Aladár 1968-ban az Egri Tanárképző Főiskolán, majd 1979-ben a Magyar Képzőművészeti Főiskolán művésztanárként diplomázott. Tanári pályafutásának legnagyobb részét Dunaújvárosban töltötte, 14 éven át volt Fejér megye rajz szakfelügyelője. Ő indította el 35 évvel ezelőtt intézményünkben, az Arany János Általános Iskolában az azóta is sikeresen működő rajz tagozatos képzést.

1969-től volt kiállító művész mind itthon, mind külföldön. 1970-től rendszeresen szerepelt dunaújvárosi, Fejér megyei és országos tárlatokon. Tagja volt a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. Alapító tagja volt az ÚJPART Dunaújvárosi Képző- és Iparművészek Egyesületének. Kulturális tevékenységéért megkapta a Pro Cultura Intercisae-díjat. 1970 óta írt verseket, novellákat, amelyek különböző folyóiratokban jelentek meg. 2016-ban adták ki az Úton című verses- képeskönyvét.

Aladár így mesélt magáról egy tavalyi interjúban:„Ságújfalusi mezítlábas, klottgatyás gyerekként elindultam egyszer a nagyvilágba, évek hosszú során át vándoroltam, és Isten segítségével eljutottam az öregkoromig. … az idő nagy Úr. Ma már ennek az elmúlása az egyik legnagyobb ellenfelem. … Ha arra a több ezer tanítványomra gondolok, akiknek valamelyest gyarapítottam a vizuális-esztétikai kultúráját, máris jónak tarthatom a teljesítményemet. … Egyéni karakterű műveimmel egészen biztosan valamelyest hozzájárultam önmagam és korosztályom emberi lényegének megismeréséhez, ami művészi életutam sikere szempontjából mégis csak a legfontosabb.”

Emlékét megőrizzük:

a Dunaújvárosi Arany János Általános Iskola dolgozói