Fővárosi Nagycirkusz

Május 29-én az iskola nyolcadikosai, a Lázár Ervin Program keretében, a Fővárosi Nagycirkuszba látogattak, ahol megtekintették a „Csillagok, égbeli tűk” című előadást. A látványos műsor a bolygónkról és az értünk aggódó, minket féltő univerzumról szólt. A cirkusz új utakra merészkedett, és káprázatos szuperkoncertté alakult, melyben az akrobatikus koreográfiák új értelmezést adtak az élőben elhangzó magyar- és világslágereknek. Artistákkal, táncosokkal, zenekarral, videoklipekkel és fénytechnikával egészült ki a minden résztvevőt elvarázsoló produkció.
Köszönjük szépen az élményt!

Arborétumi kirándulás

2024. május 23-án iskolánk két osztálya, az 5. a és a 6. a látogatott el a Baracsi úti Arborétumba. A kirándulás apropója nem csak az állatok megtekintése és a barangolás volt, bár a diákok ezt is szívesen teszik ezen a helyszínen, hanem remek programokkal várták a gyerekeket a szervezők.

Lehetőségünk adódott betekintést nyerni az erdészek és a madarászok mindennapjaiba. Felhívták a figyelmet a környzettudatos magatartásra, tippeket, tanácsokat kaptak a diákok, amelyekkel ők is tehetnek a fenntarthatóságért. A Duna-Ipoly Nemzeti Park két madarásza jóvoltából a körülöttünk lévő madárvilággal ismerkedtünk meg testközelből. Munkájuk fontosságának bemutatása mellett, madarak gyűrűzését is láthattuk, pl. barátposzáta és fekete rigó jellemzőit sajátíthattuk el, nem mellesleg meg is értinthettük ezeket a madarakat.
Köszönjük a lehetőséget!

Digitális Kalandozás

A Digitális Tudásért Alapítvány megmérettetésén, a Nagy Digitális Kaland elnevezésű országos csapatversenyen iskolánk alsó tagozatát a 3.b osztályból hat tanuló képviselte.
Számítógép szakértők: Rákosi Mihály Imre, Molnár Vince, Szerencsev Leander János
Számítógép betyárok: Szombath Botond, Tóth Benett, Kovács Kevin
A vetélkedő célja, hogy játékos és interaktív módon fejlessze a diákok digitális készségeit. Az egyórás versenyen a 3 fős kis csoportok megmutathatták problémamegoldó-, logikai képességüket, matematikai gondolkodásukat, a hétköznapokban megszerzett tudásukat. Mindkét csapatunk összehangoltan működött,  és lelkesen oldotta meg az algoritmikus gondolkodáson alapuló, izgalmas, szórakoztató feladványokat, fejtörőket. A résztvevők a játékos küldetést online ügyesen teljesítették.
A verseny végén mindkét csapat emléklappal, apró ajándékokkal, jókedvűen térhetett haza. Gratulálunk az alsós gyerekeknek és felkészítő tanáruknak, Győri Lászlónak is!

Nagy Digitális Kaland

Május 23-án a Móricz Zsigmond Általános Iskolában rendezett Nagy Digitális Kaland országos versenyen iskolánk 9  hatodikos diákja vett részt. Mindenki sikeresen  vette az akadályokat.  Az első 3 helyre sajnos nem jutottak be, de mi így is nagyon büszkék vagyunk rájuk a szép eredményükért! Háromokostojás csapat tagjai: Kecskés Olivér, Szabó Zalán, Géza Dániel
Kakaóscsiga csapat tagjai: Klics Nikolett Csenge, Farkas Alexa, Éliás,Fruzsina
Arany 6.a  lányok csapat tagjai: Kovács Lili, Szabó Emma, Árgyelán Noémi

Felkészítők: Csernákné Németh Julianna és Vári Éva tanárnők. Gratulálunk diákjainknak és felkészítő tanáraiknak!

Bozsik kupa

Bozsik torna

Az idei tanévben iskolánk ismét részt vett a Bozsik Intézményi Program keretein belül szervezett labdarúgó tornán.
A program célja a gyermeklabdarúgás népszerűsítése, a tehetséges gyermekek felfedezése, és rendszeres játéklehetőség biztosítása.
Májusban két fordulóban léptek pályára diákjaink. Mindkét megmérettetésen a második évfolyam tanulóiból állt össze a csapatunk. A 2.a osztályból Bognár Botond, Campos-Fernandez Márkó, Dürgő Dominik, Grosch Izsák Tibor, Mariházi Ádám és Szabó Patrik , a 2.b-ből pedig Braun Tamás, Czékmán Bence, Hanczkó Dominik, Huszti Zsolt, Kurucz Zsombor és Vadász Martin képviselte iskolánkat.
Az 1. találkozón a Petőfi iskola három csoportja ellen léptek pályára a fiúk. Egy 6:1-es győzelemmel, egy 1:1-es döntetlennel és egy 3:0-ás vereséggel zárták sportolóink a vetélkedőt. A 2. rangadó első mérkőzésén a Szabó Magda iskola csapatával kellett megküzdenünk. Nagy csatában, 1:1-es döntetlennel mehettek pihenni a versenyzők. Majd a Petőfi iskola riválisaival léptünk pályára. Bár adódtak helyzeteink, azokat nem sikerült gólra váltanunk, így 3:0-ás vereséget kellett elkönyvelnünk. Utolsó mérkőzésünket a Vasvári iskolásokkal játszottuk, ám sajnos ellenük is elmaradt a bravúr.
Összességében elmondható, hogy a gyerekek jól érezték magukat a kupán, élvezettel játszottak, mindent beleadtak, derekasan küzdöttek, sok tapasztalatot szereztek a jövőre nézve.
Gólszerzőink: Mariházi Ádám, Grosch Izsák Tibor, Dürgő Dominik Természetesen nem hagyható ki Szabó Patrik nagyszerű kapusteljesítménye sem.
A labdarúgó tornán valamennyi résztvevő motivációs ajándékot és emléklapot kapott. Mindenkinek nagy élmény volt az intézmények közötti békés focimérkőzés.

Fut a város!

Sikerült! – Jót, Fut a város – Dunaújváros!

Nagy örömmel adjuk hírül, hogy a Jót, Fut a város – Dunaújváros! elnevezésű jótékonysági sportprogramon iskolánk indította a legtöbb résztvevőt, ezzel elnyerte a rendezvény fődíját, a Decathlon Áruház 50 000 Ft-os sportszer ajándékutalványát!
A Jót, szívből- Dunaújvárosért akciócsoport jótékonysági futásának célja a Móra iskola támogatása volt, az autizmussal élő tanulók oktatásához szükséges eszközpark fejlesztésére.
Örülünk, hogy hozzájárulhattunk a nemes ügyhöz! Köszönjük a résztvevő diákoknak, családtagoknak, barátoknak, hogy a hétvégén időt szakítottak a 2 km-es futásra!
Büszkék vagyunk iskolánk közösségére! Csak így tovább!


A Hátizsákosok Klubja május 18-án Csókakőre látogatott. A kirándulók gyönyörű, napsütéses időben érkeztek a település központjába, ahonnan egy rövid emelkedő vezetett a Vértes hegység szélén, közel 500 méteres magasságban tornyosuló várhegy lábához. Az árnyas pihenőhelyen erőt gyűjtve a Váralja Kálváriát követve gyalogoltak fel a vár kapujáig. A felújított, újjáépített vár kaputornyán átlépve a falakat övező fa gyilokjárók és meredek lépcsősorok bejárásával jutottak el a túrázók a felső várba, ahonnan csodálatos kilátás nyílt a Móri-árok völgyére és a Keleti-Bakonyra. A várból az erdei ösvényen ereszkedtek le a völgybe, ahonnan az Országos Kéktúra útvonalát követve egy újabb kaptató tetején érték el az alacsony mennyezetű barlangot, a Kő-lyukat. Az erdei séta után Móron álltak meg a kirándulók, ahol fagyizással és játszótéri hintázással zárták a májusi túrát.

Hangszerkostoló

„ A zene az kell, mert körülölel, s nem veszünk majd el…”

Május 14-én és 15-én megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt a Sándor Frigyes Zeneiskola. A szervezők délelőttönként az általános iskolások 1-3. évfolyamos diákjait várták egy kis ismerkedésre a hangszerek világával. A nyílt napra iskolánk 1.a, 2.a, 2.b és 3.a osztálya látogatott el. A program a zeneiskola növendékeinek minikoncertjeivel indult, majd a „hangszersimogató” következett. A kíváncsi és bátor fiatalok testközelből megfigyelhették és ki is próbálhatták a bemutatott zeneszerszámokat. A zeneiskola tanáraival folytatott kötetlen beszélgetés során a gyerekek hasznos ismeretekkel, pozitív élményekkel gazdagodtak. Tanulóink megtapasztalhatták, hogy a zene nyugtat, örömöt okoz, valamint hangszeren játszani különleges tudás, hatalmas lelki feltöltődés.
Bízunk abban, hogy a zenével és a hangszerekkel való „barátkozás” tanítványaink kedvét is meghozta a zenetanuláshoz.

pedagógus elismerés

Pedagógus elismerés

Iskolánk tantestületének elismert tagja, Gróf Andrásné kiemelkedő testnevelő és gyógytestnevelő tanári tevékenységéért, kiváló edzői munkájáért  Terstyánszky Ödön Díjban részesült. 
Gratulálunk a megtisztelő kitüntetéshez!

Suli-buli

Iskolánkban május 3-án nagyszabású Suli-Bulit rendeztünk. Ezen a tanításmentes munkanapon minden a kikapcsolódásról, a szórakozásról és a játékról szólt. A rendezvényre, melyre a szülőket is meghívtuk nagy izgalommal és lelkesedéssel készültünk. Örültünk, hogy ismét nagyobb körben lehettünk együtt és eltölthettünk egy kellemes napot. A délelőtt folyamán az iskola udvarán,  közösségi terein és a sportcsarnokban vetélkedtek, versenyeztek, táncoltak és játszottak a gyerekek. Jókedv, vidámság, nevetés és boldogság lengte be az intézményünk minden zegzugát.
Az eseménysorozatot a Sándor Frigyes Zeneiskola fúvós zenekarának előadása nyitotta, majd a tanév során kiemelkedő eredményt elért diákjainkat köszöntöttük nagy tapssal. Ezután Délczeg Zsófia vezetésével egy fergeteges Zumba-party következett. Ezután az első-másodikosok hangtál-bemutatón vehettek részt, a harmadik-negyedikesek pedig kipróbálhatták a gyermekjógát, megtapasztalhatták jótékony hatását. Szerencsére, az időjárás lehetővé tette, hogy az udvaron folytatódjon a „buli”. Kilenc helyszínen változatos feladatokkal vártuk az alsósokat, akik szabadon válogathattak a különleges tevékenységek között. Volt kötélhúzás, rollerezés, lengőpalack-kerülés, ügyességi verseny párban, zsákban futás, halászat, botos játék. Senki sem unatkozott.
Felsős osztályközösségeinket 10 állomáson műveltségi- és csapatépítő feladatok várták. A vetélkedők után tanítványaink foci-, szkander-, csocsó-, pingpong-, súlyzókitartó-, célbadobó- és peonza bajnokságon bizonyíthatták ügyességüket.  A vállalkozó kedvűek röplabdázhattak, tollasozhattak, vagy éppen digitális kincskeresésre indulhattak.
Ezen a napon az ebédelés sem a szokványos módon zajlott. Az osztályok maguk dönthettek arról, mi legyen az ünnepi menü. Voltak, akik pizzát rendeltek, vagy hamburgert fogyasztottak, mások pedig főtt virslivel, mustárral, kiflivel igazi majális-hangulatot teremtettek.
A nap záróakkordjaként a Kávészünet együttes koncertjét hallgathattuk meg. Kicsik és nagyok önfeledten ringatóztak, tapsoltak és énekeltek a zene ritmusára. Csodás nap volt! Színes programjainkon jó volt látni a sok derűs arcú, csillogó tekintetű gyermeket. Biztosak vagyunk abban, hogy mindannyian feledhetetlen élményekkel gazdagodva tértek haza.
Köszönjük a kollégáknak a program előkészítését és lebonyolítását, valamint a kedves szülőknek, hogy jelenlétükkel, segítségükkel hozzájárultak rendezvényünk sikeréhez!